JA slide show
You are here: Ιστορία/Διοίκηση Ιστορία

Ιστορία

E-mail

Η Αθλητική Ένωση (Α.Ε.) Αγυιάς Πατρών, ιδρύθηκε το 1978 και έχει την έδρα της στην Αγυιά, που είναι ένα πολεοδομικό συγκρότημα 30.000 κατοίκων της Πάτρας. Είναι το δεύτερο σε ιστορία ανδρικό καλαθοσφαιρικό σωματείο της περιοχής μετά την Παναχαϊκή ΓΕ. Έχει στη δύναμη της, εκτός από την ανδρική ομάδα, εφηβικό και παιδικό τμήμα καθώς και τμήματα υποδομών, παμπαίδων, mini και jounior.

Η Α.Ε. Αγυιάς Πατρών, ιδρύθηκε αρχικά σαν ΑΟ Αγυιάς (με τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ) με χρώματα το κόκκινο και το άσπρο. Το 1987, συγχωνεύτηκε με το άλλο σωματείο της Αγυιάς, τον Πανιώνιο Αγυιάς, και το 1991 πήρε το σημερινό της όνομα. Το 2004 το τμήμα μπάσκετ παρέμεινε ανεξάρτητο από το ποδοσφαιρικό τμήμα, που συγχωνεύτηκε με τον ΑΠΣ Αχιλλέα Πάτρας και δημιούργησαν τον ΑΕ Πανιώνιο Αχιλλέα Αγυιάς.
Πρωτεργάτες της ίδρυσης του τμήματος μπάσκετ ήταν οι κ.κ. Βακάλης Παύλος, Κοκκόσης Νικόλαος, Λαμπρόπουλος Ηλίας και Μπίλαλης Παντελής. Πρώτος πρόεδρος και επί σειρά ετών, ήταν ο κ. Βακάλης Παύλος, ακολούθησαν ο κ. Αθανασίου Μιχάλης, ο κ. Στεφανόπουλος Χρήστος, ο κ. Μιχαλόπουλος Διονύσιος ενώ σημερινός πρόεδρος είναι ο κ. Λυκούδης Γεράσιμος. Η δε πρώτη έδρα της ομάδας είναι το ανοικτό γήπεδο Αγυιάς, επί της οδού Εμμ. Ροϊδη και Χατζηαποστόλου (παράλληλη της Αυστραλίας). Για τις ανάγκες των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑΗ, η ανδρική ομάδα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ως έδρα το κλειστό της Παναχαϊκής στην Αγυιά, το βοηθητικό και το κεντρικό Δ. Τόφαλος στα Μποζαϊτικα και σήμερα χρησιμοποιεί τα γήπεδα του Τhree Αction στην Αγυιά.

Το Γεράκι στο σήμα της ΑΕ ΑΓΥΙΑΣ, συμβολίζει τη δύναμη και ιδιαίτερα την ταχύτητα. Η επιλογή του γερακιού, έχει στόχο να συνδέσει τη νεότερη ιστορία της ομάδας με την παλιότερη ιστορία της περιοχής και ειδικότερα του έλους της Αγυιάς, ενός μεγάλου παράκτιου υδροβιότοπου με μεγάλη οικολογική αξία, που χρησιμοποιείται σαν σταθμός από μεταναστευτικά πουλιά.

Έως και το 1991-92 αγωνιζόταν στην Β΄ κατηγορία ΕΣΚΑΗ. Από την περίοδο 1992-93 και μετά έχει αγωνιστεί για 15 περιόδους στην Α2 κατηγορία ΕΣΚΑΗ και για 11 περιόδους στην Α1 κατηγορία ΕΣΚΑΗ, ενώ την περίοδος 2018-19 θα αγωνιστεί με εφήβους στη Β ΕΣΚΑΗ.

Η ακαδημία μπάσκετ (τμήματα υποδομών) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2010, με προπονητή τον Σπύρο Κοκόση και απευθύνεται σε αγόρια ηλικίας 5-13 ετών.

Προπονητές πού εργάστηκαν ή ξεκίνησαν την καριέρα τους από το σωματείο είναι οι Διονύσης Μιχαλόπουλος, Παναγιώτης Μεταξάς, Νίκος Σολωμός, Αλέκος Λιούταρης, Γιώτης Κανατσέλος, Σπύρος Κοκόσης, Βασίλης Αναστασόπουλος, Κώστας Γιαννόπουλος, Γιάννης Κοτσώνης, Γιάννης Δίπλαρος, Θανάσης Λιόνας, Σπύρος Γκοργκόλης, Βαρθολομαίος Κιτσούκαλης, Κώστας Κατοχιανός, Διονύσης Βελλής, Λάμπης Αγγελόπουλος. Σήμερα προπονητής της ανδρικής και εφηβικής ομάδας είναι ο Άγγελος Χατζαράς, και τεχνικός υπεύθυνος της ακαδημίας είναι ο Ανδρέας Παπαδημητρίου. Από την ομάδα έχουν αναδειχθεί παίκτες που συμμετείχαν σε εθνικές κατηγορίες, όπως ο Γιάννης Μπαλής (Παναχαϊκή, Ολυμπιάδα, ΕΑΠ), ο Γιάννης Κοτσώνης (Παναχαϊκή, Απολλωνιάδα, ΕΑΠ) και έχουν αγωνιστεί παίκτες με εμπειρία σε εθνικές κατηγορίες, όπως ο Δημήτρης Μπαρμπούνης (Δημόκριτος, Δάφνη, Παναχαϊκή, ΕΑΠ, Σπόρτινγκ, Ολυμπιάδα), ο Γιώργος Ροκανάς (ΓΕ Πύργου), ο Γιάννης Κοτσώνης (Παναχαϊκή, Απολλωνιάδα, ΕΑΠ), ο Θωμάς Χαρίτος (Πειραϊκός, Κόροιβος), ο Τάσος Μπέκος (Απολλωνιάς), ο Δημήτρης Χατζηκάλφας (Απολλωνιάς, Ολυμπιάς), ο Γιώργος Πετρόπουλος (Ερμιόνη), ο Φώντας Τσιχλιάς (Απολλωνιάς), ο Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος (Παναχαϊκή, Ολυμπιάς, Κεραυνός Αιγίου), ο Βασίλης Μούτσιος (Ολυμπιάς, Κεραυνός Αιγίου), ο Βασίλης Λυμπέρης (Ολυμπιάς, Ηρακλής Θεσ., ΜΕΝΤ, Κεραυνός Αιγ., Έσπερος), ο Χρήστος Τσιρώνης (Απολλωνιάς), ο Διονύσης Αποστολόπουλος (Έσπερος) και ο Χρήστος Πετρόπουλος (Έσπερος).

Το σωματείο είναι ερασιτεχνικό και η λειτουργία του στηρίζεται μόνο σε επιχορηγήσεις και συνδρομές μελών. Στόχος μας είναι η προαγωγή της καλαθοσφαίρισης στην περιοχή και η συνεισφορά μας στην γενικότερη ανάπτυξη του αθλητισμού.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Α.Ο. Αίολος Αγυιάς ιδρύθηκε το 2012 στην Πάτρα και αποτελεί τη συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας των ιδρυτών του με στόχο την καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας, της συνεργασίας και του αθλητικού πνεύματος. Τα τμήματα του Συλλόγου αγωνίζονται με χρώματα το μπλε και το άσπρο και έμβλημα τον μυθολογικό θεό των ανέμων. Ο Σύλλογός μας επιχειρεί να συμβάλλει στη μετάδοση των αέναων αξιών του αθλητικού πολιτισμού. Έννοιες όπως η άμιλλα, η συνεργασία, η σωματική και πνευματική ανάπτυξη αποτελούν τις βασικές αρχές που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους αθλητές μας. Το κεντρικό μας σύνθημα συνοψίζεται στη φράση «Η ομαδική δουλειά οδηγεί στην επιτυχία όλων».

Στα τμήματα υποδομής του Συλλόγου, όπου προπονούνται περισσότεροι από 500 μικροί αθλητές, οι έμπειροι προπονητές μας εργάζονται συστηματικά για τη βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης, την ανάπτυξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων των αθλητών αλλά και την εμπέδωση του ομαδικού κλίματος. Μέσα από το προπονητικό πρόγραμμα των αθλητικών ακαδημιών του ΑΙΟΛΟΥ ΑΓΥΙΑΣ παρέχονται οι καλύτερες προϋποθέσεις στον κάθε αθλητή να αναδείξει το ταλέντο του, να ψυχαγωγηθεί παίζοντας το αγαπημένο του άθλημα, να μάθει το παιχνίδι και να εξελίξει τις ατομικές του ικανότητες.
Οι σκοποί των αθλητικών μας ακαδημιών είναι κυρίως:

 

Η δημιουργία νέων υγιών φιλάθλων. Οι αθλητές των ακαδημιών, μεγαλώνοντας στην οικογένεια του ΑΙΟΛΟΥ ΑΓΥΙΑΣ, να αγαπήσουν το σύλλογο και θα τον στηρίξουν μελλοντικά ως φίλαθλοι στις αγωνιστικές ομάδες.
Η ανάδειξη ταλέντων. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης από ικανούς προπονητές, ιατρούς, γυμναστές και διαφόρους καλεσμένους ομιλητές μπορεί να αναδείξει ταλέντα που θα πλαισιώσουν τα αγωνιστικά τμήματα του ΑΙΟΛΟΥ ΑΓΥΙΑΣ.